Hostname: page-component-7bb8b95d7b-dvmhs Total loading time: 0 Render date: 2024-09-18T16:23:30.051Z Has data issue: false hasContentIssue false

Prof MrC. Ae. Uniken Venema, Van Common Law en Civil Law, Inleiding tot het Anglo-Amerikaanse recht in vergelijking met het Nederlandse, N.V. Uitgeversmaatschappij W. E. J. Tjeenk Willink, Zwolle, 1971.

Published online by Cambridge University Press:  21 May 2009

Get access

Abstract

Image of the first page of this content. For PDF version, please use the ‘Save PDF’ preceeding this image.'
Type
Boekbesprekingen – Aankondigingen: Book Reviews – Notes
Copyright
Copyright © T.M.C. Asser Press 1972

Access options

Get access to the full version of this content by using one of the access options below. (Log in options will check for institutional or personal access. Content may require purchase if you do not have access.)

References

1. Alleen voor de volledigheid noteer ik hierbij dat soms er de functie vervult van or: aldus, in het wisselrecht, drawer, drawee.

2. Aan dit formaat refereer ik omdat daardoor het nièt genoemd zijn van het driedelige magnum opus van Julius Stone — in totaal 2000 paginas! — ook naar míjn oordeel is gerechtvaardigd.

3. Zoals ze ook niet meer te verdedigen is voor het huidige overeenkomstenrecht: in de paragrafen betreffende de contracts, p. 117179Google Scholar, heb ik vrijwel geen enkele referte aan het zakenrecht aangetroffen.

4. Dat geldt waarlijk niet alleen voor het Engelse recht: ook in het onderwijs van het Nederlandse recht wordt, naar mijn gevoelen, veel te veel aandacht gevraagd voor, bij voorbeeld, de bezitsacties, acties die in de practijk ook van in het métier vergrijsde juristen nimmer aan de orde zijn gekomen.

5. Ook op ander gebied figureren termen die in onbruik zijn geraakt. Is, tot goed begrip van de overeenkomst, een verhandeling over het assumpsit onmisbaar? En, tot goed begrip van de trust, een exposé van de Statute of Uses en de Statute of Enrollments?