Hostname: page-component-77c89778f8-n9wrp Total loading time: 0 Render date: 2024-07-23T03:15:10.706Z Has data issue: false hasContentIssue false

De zaak “Lawless” voor het Europees Gerechtshof voor de Mensenrechten

Published online by Cambridge University Press:  21 May 2009

Erik Suy
Affiliation:
Navorsingsstagiair bij het Belgisch Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek
Get access

Extract

Respektievelijk op 14 november 1960 en 1 juli 1961, heeft het Europees Gerechtshof voor de Mensenrechten te Straatsburg, uitspraak gedaan over de preliminaire excepties en rechtsplegings-kwesties en over de grond van de zaak “Lawless”. Het is de bedoeling van deze Studie om dit belangrijk eerste arrest van het Hof aan een onderzoek te onderwerpen, en zodoende de betekenis ervan te belichten zowel als precedent voor de verdere rechtspraak van het Hof, als op het stuk van de ontwikkeling der volkenrechtelijke Problemen die gesteld waren. Volledigheidshalve wordt echter vooraf gewezen op enkele fundamentele, aan dit Hof eigene bepalingen, die de lezer een duidelijker beeld moeten geven van de te volgen rechtsweg ter bescherming van de mensenrechten en fundamentele vrijheden, en hem aldus toelaten, deze zaak, voornamelijk op het proceduraal vlak, beter te begrijpen. Deze inleidende beschouwingen zullen gevolgd worden door een beknopt overzicht van de status causae et controversiae waarin vanzelfsprekend slechts die elementen zullen worden weerhouden welke voor een beter begrip van beide arresten onmisbaar zijn.

Type
Articles
Copyright
Copyright © T.M.C. Asser Press 1962

Access options

Get access to the full version of this content by using one of the access options below. (Log in options will check for institutional or personal access. Content may require purchase if you do not have access.)

References

1. Op 20 maart 1952 werd te Parijs een aanvullend Protokol ondertekend waarin het recht op eigendom, het recht op opvoeding en onderwijs en het recht op vrije verkiezingen worden gewaarborgd.

2. Artikels 24 en 25 van de Conventie. Nochtans kan slechts bij de Commissie een klacht worden ingediend nadat de interne rechtswegen werden uitgeput, en binnen de zes maanden te rekenen vanaf de laatste definitieve beslissing (artikel 26).

3. Wij gebruiken de gepolycopiëerde uitgave van het arrest, waarvan de franse tekst alleen de officiële versie is.

4. Publications de la Cour Européenne des droits de l'homme, Série A: Arréts et Décisions. Affaire «Lawless» (fond) p. 45.Google Scholar